2 kleine koolrabi’s – 1 grote biet (of 2 kleine) – 1 sjalotje – twee eetlepels rozijnen – een eetlepel pijnboompitten – twee eetlepels yoghurt – 1/2 theelepel mosterd – 2 eetlepels mayonaise – bieslook
Dit jaar heb ik voor het eerst koolrabi in de tuin, de paarse variant. Wat een makkelijke groente om te telen en wat een verfrissende smaak! Vooral in een salade. Probeer verse biet te krijgen, niet de vacuum verpakte bietjes uit de supermarkt. Schil de biet en rasp op een grove rasp. Schil de sjalot en rasp deze boven de biet. Schil de koolrabi en snijd in flinterdunne reepjes. Voeg toe aan de biet, evenals de rozijnen. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Meng intussen de yoghurt, mosterd en mayonaise en breng op smaak met peper en zout. Meng de dressing door de salade en laat een kwartiertje intrekken. Voeg op het laatst de afgekoelde geroosterde pijnboompitten toe.
Wij aten deze salade met een hartige taart van verschillende bospaddestoelen. De kleuren van de salade contrasteren mooi met die van de paddestoelen en de smaken passen perfect bij elkaar.