1 liter melk – 1 vanillestokje – 6 verse scharreleieren – 150 gram suiker – 120 gram maizena – 1 rol pate brisee (zanddeeg) of een pakje bladerdeeg – 30 gram boter
Deze onvergetelijke flan aten we in het restaurant in de Auvergne, waar de club van tien ons een glas champagne aanbood (lees de blog). Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng de melk aan de kook met daarin het opengesneden vanillestokje (schraap de vanille uit het stokje in de melk). Neem intussen een beslagkom, kluts daarin de eieren met de suiker en vervolgens met de maïzena, tot een homogeen mengsel ontstaat. Laat de melk 5 minuten zachtjes koken en giet deze vervolgens langzaam bij het eimengsel, terwijl je goed blijft kloppen. Breng, als alle melk is opgenomen, het mengsel weer aan de kook en laat 2-3 minuten doorkoken totdat het mengsel dikker wordt. Vet een ronde, platte ovenschaal in en rol het deeg uit op de bodem. Giet het ei/melkmengsel hierin en laat 40 minuten bakken. Laat goed afkoelen voordat je de flan uit de bakvorm tilt. Serveer koud of lauwwarm.