Curry van witte aubergines

Thaise aubergines3 sjalotjes – 6 teentjes knoflook uit de knijper – 1 serehstengel of theelepel serehpoeder – stukje laoswortel (3 cm)  of theelepel laospoeder – 5 gedroogde rode pepers (of flinke schep  sambal of harissa) – 1/2 eetlepel gemalen koriander – 1 theelepel gemalen komijn – 1 theelepel trasi –  zout – olie – 400 gram tahoe – 400 gram kleine witte of gele aubergines – 2 eetlepels vissaus – 1 theelepel zout – 100 gram santen -scheutje citroensap – verse koriander

Mijn neefje van 7 wees me deze zomer op eieren die aan een van mijn planten groeiden. Eieren? Het waren de eivormige witte en gele aubergines, een Thaise variant op de bekende paarse aubergines, die ik dit jaar voor het eerst had gezaaid. Door hem snap ik waarom aubergines ‘eggplants’ heten. Eind oktober waren ze rijp. Van deze prachtige eieren maakte ik een smakelijke Thaise curry.
Maak eerst de currypasta. Doe hiervoor de gesnipperde sjalotjes, knoflook, in ringen gesneden witte deel van de serehstengel, in plakjes gesneden laos, in stukken gesneden rode pepers, koriander, komijn, trasi en zout in een vijzelf of een keukenmachine. Pureer dit tot een pasta. Voeg twee eetlepels olie toe en laat de machine nog even draaien. Dep het blok tahoe droog met keukenpapier en snijd het in dobbelstenen. Snijd de aubergines in vieren (verwijder eventueel de bruine pitjes). Verhit olie in een wok en fruit hierin de blokjes tahoe. Schep ze uit de wok en fruit nu de auberginepartjes tot ze licht bruin kleuren. Schep dan twee tot drie eetlepels rode currypasta in de pan erbij, evenals vissaus, zout en citroensap. Verkruimel de santen en voeg, met een halve liter water toe. Zet het vuur hoger zodat de santen al roerend kan oplossen. Laat tien minuten stoven, doe dan de tahoe erbij en laat het gerecht nog vijf minuten zachtjes sudderen. Dien op met geurige pandanrijst en fijngeknipte koriander.